Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν: Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης

Ο Θεόδωρος Νικολάγιεβιτς Γιουρτσίχιν (Ρώσικα: Фёдор Николаевич Юрчихин, 3 Ιανουαρίου 1959) είναι Ελληνορώσος κοσμοναύτης. 
Ο Θεόδωρος μπορεί να μη μιλάει πολύ καλά τα αγγλικά, αλλά τα ρωσικά και τα ποντιακά τα μιλάει τέλεια. Η Ρωσία είναι ο τόπος που γεννήθηκε, αλλά η Ελλάδα και ειδικά ο Πόντος είναι ο τόπος που τον γέννησε. 


Συγκεκριμένα, ο Θόδωρος γεννήθηκε στο Βατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας . Είναι παντρεμένος με την Λαρίσα Ανατολιέβνα Γιουρτσιχίνα και έχει δυο κόρες. 
Εργάστηκε στο κέντρο ελέγχου ως Μηχανολόγος Μηχανικός για την Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος «Energia» το διάστημα 1983-1997. Το 2002 μετακόμισε στην Αμερική με την οικογένεια του και από τότε ξεκίνησε η καριέρα του στο διάστημα. 
Είναι ο 98ος κοσμοναύτης στην ιστορία της Ρωσίας. Ήδη έχει τρεις διαστημικές αποστολές στο δυναμικό του (2002, 2007, 2010), στη δεύτερη από τις οποίες μάλιστα παρέμεινε στο διάστημα για 197 ημέρες, λέγοντας πως «ήταν μια υπόθεση υπομονής και πίστης στον εαυτό μου!».

 
Η μάμα του, μιλώντας την ποντιακή διάλεκτο – μαζί και με τον πατέρα του ζουν στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και η «καλομάνα» του (η γιαγιά του δηλαδή) έφυγε το 1900 από την Τραπεζούντα για τη Ρωσία. 
Οι Έλληνες της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αισθανθήκαν για άλλη μία φορά υπερηφάνεια για τον συμπατριώτη τους Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, με το χρυσό αστέρι του «Ήρωα της Ρωσίας», που του απένειμε στις 23 Δεκεμβρίου του 2008 ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο. Στο σχετικό προεδρικό διάταγμα αναφέρεται ότι ο Θοδωρής Γιουρτσίχιν τιμάται για «την ανδρεία και τον ηρωισμό, που επέδειξε κατά τη διαστημική πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». 
Το παιδικό όνειρο του ήταν να ακολουθήσει τα βήματα του Γιούρι Γκαγκάριν εκπληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2002, όταν ξεκίνησε για την πρώτη του πτήση στο διάστημα, μαζί με αμερικάνους συναδέλφους του, με το διαστημόπλοιο «Shuttle-Atlantis» (sts-112). Εκεί ο Γιουρτσίχιν παρέμεινε για δέκα μέρες. Μαζί του ο 43χρονος τότε ομογενής είχε την Ελληνική σημαία, σε ένδειξη της μεγάλης και βαθιάς αγάπης του για την ιστορική παρτίδα. 
«Οι δέκα μέρες στο διάστημα ήταν για μένα βραβείο υπομονής και πίστη για τον εαυτό μου. Μου αρκούσε που είχα την ελληνική σημαία μαζί μου», θυμάται . Τη σημαία αυτή ο Γιουρτσίχιν αποφάσισε να την παραδώσει στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, κάτι που έγινε στις 8 Ιανουαρίου του 2003 στην Αθήνα. 

 
Στις 7 Απριλίου του 2007 ο Γιουρτσίχιν πραγματοποίησε το δεύτερο ταξίδι του στο διάστημα με το ρωσικό διαστημόπλοιο «Soyuz-TMA-10″, αυτή τη φορά επικεφαλής της 15μελούς αποστολής. Στο ταξίδι αυτό, που κράτησε 197 μέρες, πήρε μαζί του τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία και παρέδωσε στον πρόεδρο Χριστόφια στις 19 Νοεμβρίου 2008 στη Μόσχα.

 
Οι γονείς του, Μικρούλα Γραμματικοπούλου και Νικόλαος Γιουρτσίχιν, μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη, ήλθαν στην Ελλάδα από το Βατούμι πριν από δεκαπέντε χρόνια και έκτοτε ζουν μόνιμα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος πάντα επισημάνει ότι του αρέσει που βρίσκεται στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι το να μένουν μόνιμα οι γονείς του εδώ τον κάνει να νιώθει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά. 

Άγγελος Κ., Βαλάντης Π., Κυριακή Τ., Μυρτώ Χ.

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΚΑΛΙΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2014 ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΡΤΣΙΙΧΙΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΟΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή